Translate

vrijdag 12 oktober 2012

KESULKUQJA

www.instagram.com/vintageshow24

https://www.facebook.com/Kesulkuqja-1448526455237314/
Kësulkuqja

Na ishte një herë një vajzë e vogël e cila

 e kishte emrin Kësulkuqe. 
Ajo ishte shum e sjellshme dhe
 e mirë sa që të gjithë e donin.
Atë e quanin kësulëkuqe sepse 

gjithmonë mbante një 
kësule të kuqe mbi kokë.

Një ditë i tha nëna Kësulkuqës:
- Kësulkuqe, mere këtë shportë me

 ëmbëlsira dhe dërgoja gjyshes,
 do të i bëjë mirë asaj tani qe është e
 shtruar në shtratë e sëmurë. 
Nisu menjëherë dhe ke kujdes
 se mos humbesh në pyllë.
K ësulkuqja mori rrugën për 

në shtëpi të gjyshes e cila gjendej në pyll.
Rrugës takoi ujkun, 

por Kësulkuqja nuk dinte se ai
 ishte një bishë
e rrezikshme prandaj dhe

 nuk u frikesua por e përshëndeti ujkun.
Ujku e pyeti Kësulkuqën:
- Per ku je nisur kaq herët në mëngjez?
- Jam duke shkuar tek gjyshja ime e

 cila është e sëmurë.
- Në anën tjetër të pyllit, 

pranë atyre  lisave të gjatë.

Ujku per te mesuar ku e

 ka gjyshja shtëpinë filloi ta merrte 
me te mirë kësulkuqen.
- Shihe se ç'lule të bukura janë këtu,
 a nuk do i mbledhesh disa për gjyshen?
E gjithashtu mund të pushosh pak e

 të dëgjosh këngën e bukur 
të zogjëve e njëkohësisht të
 rrish pak ne hije poshte kesaj pemë
tani që është kaq ngrohtë.
Kësulkuqja e dëgjoi ujkun dhe 
veproi ashtu si i tha ai.

Ujku vrapoi për në shtëpi të gjyshes dhe 

trokiti në derë.
- Kush është? Thiri gjyshja nga brenda.
- Është Kësulkuqja, u përgjigj ujku 

duke u munduar të bëjë zërin e Kësulkuqës.

- Unë jam e shtrirë në shtrat,
 por dera është e hapur e ti urdhero e hyr 
brenda.
Ujku hyri brenda iu afrua ngadale shtratit

 të gjyshes dhe e gëlltiti gjyshën,
 pastaj veshi këmishën e natës së gjyshes,
 kapelën dhe syzat dhe u shtri në shtrat.

Kur Kësulkuqja erdhi tek shtëpia e gjyshes

 u befasua kur pa se dera ishte e hapur, 
ajo thiri gjyshen por askush nuk u përgjigj.
 Kësulkuqja hyri mbrenda dhe iu afrua 
shtratit. Aty ishte gjyshja. Por ishte diçka 
e çuditshme me gjyshen mendoi ajo.

- Gjyshe, gjyshe, pse i ke veshët kaq të 

mëdhenj?!
- Që të dëgjoj më mirë! u përgjigj ujku me

 zë të gjyshes.
- Gjyshe, gjyshe, pse i ke sytë kaq të 

mëdhenj?!
- Që të shoh ty më mirë! foli prap ujku.
- Gjyshe, gjyshe, pse e ke gojën kaq të 

madhe?!
- Që të ha më mirë! dhe sapo tha këte
 ujku u cua dhe e hëngri kësulkuqen.

www.instagram.com/vintageshow24

Ujku ishte ngopur shum dhe vendosi të 

flejë. Ai bënte zë të lartë në gjumë, aq të 
lartë sa që  dëgjohej dhe jashtë, aty pranë 
kalonte një gjuetar dhe mendoi:
- Sa zë të çuditshëm bën gjyshja, të hyj 
brenda dhe të shoh se cpo ndodh me të.
Gjyetari hyri në shtëpi të gjyshes dhe pa

 ujkun të shtrirë në shtrat të gjyshës.
 Gjyetari kuptoi se ujku kishte gëlltitur 
gjyshen dhe mori një palë gërshërë dhe 
preu barkun e ujkut kur aty pa jo vetëm
 gjyshën por dhe Kësulkuqën e cila tha:
- Oh sa shum u frikësova, sa erësirë  që
 ishte aty brenda!
pastaj ata mblodhën disa gurë të mëdhenj 
e i futën në barkun e ujkut e kur ujku u 
zgjua donte të pinte ujë. Ai shkoi pranë 
lumit por kur u afrua aty,nga pesha e 
gurëve që kish në bark ai u fundos dhe u
 mbut në lum.
Kësulkuqja premtoi se kur më nuk do të
 largohet nga rruga e as të bisedojë me
 ata që nuk i njeh.      
                                                 
www.instagram.com/vintageshow24

Geen opmerkingen:

Een reactie posten